Elin

Lite tips på goa saker februari 19, 2012

Filed under: Recept — elin89 @ 07:40
Chokladbiskvier

  1. 275 g mandelmassa
    1 st äggvita

    Fyllning:

    50 g choklad, mörk (70 %)
    125 g smör, rumsvarmt
    1,5 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    1 st äggula

    Topping:

    200 g choklad, mörk (70 %)

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Det är viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsats av äggvita så att smeten inte blir klumpig. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet.
    2. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan uppåt.
    3. Smält chokladen till fyllningen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den svalna något. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp. Vänd ner chokladen i smörkrämen.
    4. Bred smörkrämen toppigt på biskvibottnarna. Låt biskvierna stelna ca 30 min i kylskåp. 
    5. Bryt chokladen till toppingen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen. Låt stelna i kylskåp
    Mini prinsses tårta


    1.  Ta ut rundlar som är cirka 5 centimeter i diameter ur tårtbottnarna. Lägg först
    ut de nedre bottnarna på en bricka med bakplåtspapper. Vänd dem så att bottnen är uppåt, det blir då enklare att bre på fyllningen utan att sockerkaksbottnen smular sönder.
    2 .  Bred vaniljkräm i ett jämnt lager över de nedersta bottnarna och lägg ut mangobitar jämnt över vaniljkrämen. Lägg på mellanbottnarna och bred ett jämnt lager hallonsylt över dem. Toppa med översta tårtbottnarna.
    3.   Vispa grädden relativt fast och bred den i ett rejält lager över hela bakelserna. Forma gärna grädden till en liten kupol på toppen för att få en rund form på bakelsen.
    4 . Dela mandelmassan i två delar och färga en del rosa och den andra delen grön. Dela båda marsipanbitarna i två delar. Kavla ut varje del till en tunn (cirka 3 mm tjock), rund platta. Plattan måste vara cirka 15 cm större i diameter än själva bakelsen.
    5.  Täck bakelserna med marsipanen, använd dig av dina händer och en palett för att få så få veck som möjligt. Skär bort överflödig marsipan med en palett. Dekorera varje bakelse med en ros, prinsesskrona eller geléhallon. Pudra florsocker över bakelserna och servera.
    Rulltårta med sylt
    3 st ägg
    2 dl strösocker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    0,5 dl mjölk, rumsvarm

    Fyllning:

    Tillagning

    1) Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
    2) Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan.
    3) Bred ut smeten jämnt i långpannan med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.
    4) Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
    5) Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.
    6) Bred på ett tunt jämnt lager sylt över hela kakan.
    7) Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan
 

1 Responses to “Lite tips på goa saker”


Lämna en kommentar