Elin

Bak & mat recept januari 25, 2014

Hej och välkomna till min bak & mat  recept sida!
här får ni gärna använda mina recept och läsa 🙂
Ha en trevlig dag ! / Elin

Choklad biskvier

1619162_10151905333793364_1076970323_n

Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚C.
Botten: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop den med äggvitan till en jämn smet.
Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut (eller klicka) smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm i diameter. Platta till topparna.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
Fyllning: Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål över ett vattenbad. Rör om någon gång under tiden. Låt svalna.
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner chokladen under omrörning.
Bred eller spritsa smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt de stå kallt tills krämen stelnat.
Garnering: Bryt chokladen i bitar, lägg dem i en skål eller kopp (inte allt för vid). Smält chokladen i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Rör om någon gång under tiden. Låt chokladen svalna något. Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ dem på ett bakplåtspapper för att stelna.

Choklad bollar

chokladboll

Rör allt i en bunke och blanda allt samman.

rulla ut till runda choklad bollar rulla i strössel/kokos.

150 g smör
2 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
4.5 msk kakao
3.5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
2-3 msk bryggt kaffe
eller 2-3 msk vatten
Gör så här: Blanda allt i en bunke använd händerna eller redskap.
använd ditt favorit strössel 🙂

Kanelbullar

bullar
75 g  jäst
5 dl mjölk
1,8-2 l vetemjöl
200 g smör/ margarin
2 dl strösocker
1 st ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma stött
1 ägg till pensling och pärlsocker

Kanel fyllningen

Strösocker, kanel, smör/margarin ta så mycket som önskas

Gör så här:
Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumsvarma.
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken (rumsvarm eller värmd till 37°), lös upp jästen helt.
Tillsätt nästan allt mjöl, smöret i bitar, socker, ägg, salt och kardemumma.
Blanda väl för hand eller i assistent till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Baka ut bullarna i valfri form och fyll med det du gillar.
Till dessa har jag kavlat degen rektangulär, brett på mjukt smör, strött på kanel, socker och pudrat på vaniljsocker med en sil.
Sedan rullat ihop till en rulle och skurit skivor ca 2 cm tjocka och lagt i bullformar eller direkt på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa på plåten under bakduk i 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225-250° ca 7-8 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över.
Frys så fort de kallnat för att bevara dem bäst.

Dumle muffins

IMAG0027

100 g smör
2 dl  mjölk
2 st  ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Rör ner den ljumna vätskan.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Stick ner några Dumle i varje form.
Grädda i mitten ugnen i cirka 20 minuter om du gör stora muffins eller 12-15 minuter om du gör små.

( Tips! kan använda annan choklad om du inte vill ha Dumle choklad.)

Hallonpaj

125 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl havregryn
250 gram hallon

Gör så här :
Sätt ugnen på 225 grader
Pensla pajformen med flytande margarin
Nyp ihop vetemjöl, strösocker, havregryn och tärnat smör till en grynig massa
Häll ut hallonen i pajformen och sockra lätt
Täck med smuldegen och grädda i 20 minuter

Kladdkaka med apelsin

wpid-20140116_193214.jpg

Recept:

3 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
100 g smör el margarin
2 ägg
dela en apelsin riv lite fint skal och pressa ur apelsin saft.

Gör så här: Sätt på ugnen på 150 grader rör alla torra ingredienserna i en bunke smält matfett i en kastrull, ha i ett ägg i taget sen ha i mjölet och matfett i bunken. Smörj en springform med lite ströbröd och ha i smeten. grädda i 40 min servera med en klick grädde eller glass

Brownie i form

cirka 25 stycken

cupcake_brownies

2 ägg
2 dl farinsocker
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad
1 ½ dl hackade valnötter
2 dl vetemjöl
1 msk  vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Vispa samman ägg och socker. Smält matfettet och rör ner det i äggsmeten. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller på låg effekt i mikro. rör ner chokladen i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Hacka valnötterna och blanda ner i smeten tillsammans med mjölblandningen. Häll upp smeten i små formar och grädda mitt i ugnen i 200˚ i ca 12 minuter.

Chokladfondant

imagefiles-2013-2-21-pmv-16629852

3 ägg
0,5 dl strösocker
150 g mörk choklad
65 g smält smör
0,5 dl (drygt) vetemjöl
Smör och strösocker till formar
Till servering
Lättvispad grädde
Hallon

Gör så här:
vispa ägg och socker pösigt
Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål
Smält smöret och häll det över chokladen, rör om tills chokladen smält
Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet.
Smöra och sockra små portionsformar eller tredubbla muffinsformar av papper i lite större storlek. Fyll formarna med smeten.
Grädda på 200° i 8-9 minuter tills de rest sig och fått färg
Lägg upp chokladfondanterna och servera dem varma med lättvispad grädde till. Strö till sist över några hallon

Kokos toppar

270956_10151230191388364_125343920_n
2 st ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g kokos
50 g smör el margarin

Sätt ugn på 175 grader blanda
ägg och socker tillsätt sedan kokos
och sist smöret låt stå en stund och svälla.
Grädda dem ca 10 min och låt svalna
doppa om du vill i choklad

Vitchoklad pannacotta

74895_10151198276168364_1926103836_n

400 g färska bär valfritt
 2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
75 g strösocker
4 st blötlagda gelatinblad
240 g vit choklad, hackad

  Blötlägg gelatinbladen i vatten 20 minuter innan tillagning. Koka sedan upp grädden och mjölken i en kastrull. Tillsätt sockret och chokladen. Krama ur gelatinet och lägg ner det också. Låt allt smälta under omrörning.

Sila bort överflödig vätska med en finmaskig sil eller grov duk. Häll sedan upp allt i portionsformar. Låt stelna i kylen i ett par timmar.

 Mixa hallonen till en puré med en stavmixer (eller gaffel). Sila bort kärnorna med en finmaskig sil och smaka av med florsocker. Vänd sedan i de färska bären. Servera pannacottan och njut!

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s